Domino Spelen 18+?

Let op! Als je domino tegen betaling wil spelen moet je uiteraard minimaal 18 zijn!

Maar als je dan 18 bent en online domino wil spelen is dan volgens de wet toegestaan of niet?
Belangrijk bij het beantwoorden van deze vraag is dan om te weten of online domino, een kansspel is of niet? Als dit niet het geval is; dan is het volgens de Nederlandse wet legaal om via internet domino te spelen voor 18 plussers?
Regelmatig krijgen we deze vraag ingezonden via onze contactpagina. Waar het in het kort op neerkomt is dat bezoekers zich vaak afvragen of het spelen van online Domino voor een betaalde inzet, dus met geld, wel echt toegestaan is.
Uiteraard is het spelen van online domino legaal als je niet kiest voor een betaalde inleg maar slechts voor het gratis domino spel, zelfs als je nog geen 18 bent.
Terug naar de optie dat je meedoet aan een online toernooi. Stel dat je hiervoor aan een domino spel wil meedoen en dat de inleg voor het domino toernooi een x aantal euro`s is; is dit dan toegestaan of niet?

Domino is voornamelijk behendigheid & slechts deels een kansspel
Om te voorkomen dat je de gehele tekst van boven tot onderen moet lezen zullen we vast aangeven dat als je meedoet aan een betaald domino toernooi en je bent 18+ dan is dit gewoon toegestaan.
Als hier al een discussie over is, dan gaat deze er hoofdzakelijk over de vraag of dat wereldwijd bekende spellen zoals poker, rummikub en domino onder het online gokken vallen.
Op zich is dat niet vreemd al zit tussen de spellen onderling ook nog een behoorlijk groot verschil. Poker zit hier duidelijk nog in een grijs gebied, maar enkele geleerden en daarbij ook al een aanzienlijk deel van de politieke partijen zijn zich ervan bewust dat poker in ieder geval niet hoofdzakelijk een kansspel is, want je kan wel degelijk een hele sterke pokerspeler zijn door inzicht, kennis en ervaring. Net zoals dit bij domino het geval is. Hier zijn namelijk ook complete boekwerken met tips en strategie over geschreven. Over poker is overigens al genoeg te doen in de media dus daar zullen we hier verder niet op ingaan.
Een spel zoals domino is echter duidelijk geen kansspel, net zoals backgammonn en rummikub is domino duidelijk een zogenaamde ‘skillgame’ of ook wel `vaardigheidsspel` of `behendigheidsspel` genoemd, dit met slechts een klein aandeel kans. 
In dergelijke spellen draait het hoofdzakelijk om het vermogen om het spel goed te spelen, waarbij het aspect `kans` dus een veel kleinere rol speelt. Diverse overheden van landen erkennen dat bij het dominospel slechts een klein gedeelte door kans wordt beïnvloed, men ziet het dan ook meer als een behendigheidsspel.

Conclusie van het verhaal; indien domino niet als kansspel wordt beschouwd is er ook geen wetgeving beschikbaar die zegt dat het niet mag. Kortom de overheid heeft dan helemaal niks te zeggen of mensen nu wel of niet  online Domino mogen spelen.

Andere voorbeeld van combinatie van kans- & behendigheidsspel
Back Gammon / Tric Trac - online-backgammon.nl

Duidelijk voorbeeld van kansspel:
Gokkasten / fruitautomaten - gokkasten.info