Domino spelregels

dominostenen,schudden

Het spel Domino begint met het schudden van de Dominostenen, niemand mag weten waar welke steen ligt. Als de Dominostenen eenmaal ondersteboven liggen kun je beginnen met spelen. Het totale aantal stenen wat dan ondersteboven ligt word ook wel Boneyard genoemd, een Engelse woord voor kerkhof.

Voordat je begint met spelen zal eerst een speler uitgekozen moeten worden die het spel mag  beginnen. Dit kun je op twee manieren oplossen; je laat spelers een Dominosteen trekken uit de Boneyard en wie dan de hoogste steen getrokken heeft begint, of je laat spelers Dominostenen selecteren en wie dan de hoogste Domino heeft mag het spel beginnen. Als je dan het spel eenmaal begint, mag alleen jij de waarde van jouw stenen zien en niemand anders. Spelers kunnen overigens wel zien hoeveel Dominostenen je hebt.

Degene die mag beginnen legt dan de eerste steen op het bord, het daadwerkelijke doel van het spel is om van al je stenen af te komen. Dit doe je door de Dominostenen te combineren met de juiste getallen, net als de rollen op een online gokkast. Alleen getallen die overeen komen mogen worden gecombineerd. Dus een Dominosteen met het getal vijf mag alleen worden gecombineerd met hetzelfde getal, als die in ieder geval vrij is. Daarna is de volgende speler aan de beurt en moet hij hetzelfde proberen te doen. In het geval van een dubbele steen zal een speler deze dwars moeten neerleggen. Op deze manier ontstaan er meer mogelijkheden op het bord om van je Dominostenen af te komen.

Als de speler geen één Dominosteen kwijt kan op het bord, zal hij een Dominosteen moeten pakken uit de Boneyard.  Als hij de geraapte Dominosteen kwijt kan, zal hij direct de Dominosteen moeten neerleggen en is zijn beurt voorbij. In totaal moet de speler drie keer rapen voordat zijn beurt voorbij is, tenminste als je bij het rapen van de eerste of tweede Dominosteen niets hebt kunnen combineren. Zo word het spel uitgespeeld totdat één iemand geen Dominostenen meer heeft. Je wint dan het spel.

Een andere manier om te winnen is als je het spel dusdanig blokkeert dat geen andere speler meer een steen kwijt kan. Er valt dan niets meer te combineren. Dit gebeurt meestal pas op het laatst als bijna alle Dominostenen in het spel zitten. Als dan echt alle uiteinden van het bord zijn geblokkeerd door een desbetreffende speler, wint die speler.